2010. december 22., szerda

From Dust (ha eddig nem hittél Istenben, most hinni fogsz!......)

Igen, ez a játék alapjában véve (nehéz megfogalmazni) egy Isten-szimulátor-stratégia játék lesz. Egy alternatív földön fog játszódni a történet, melyben egy saját törzset fogunk irányítani. Törzsünket pedig majd segítenünk kell különböző isteni befolyásokon keresztül. Ez úgy jelenik meg, hogy törzsünket sok katasztrófa fogja érni (úgymint földrengés, vulkán kitörés, szárazság, árvíz stb.), és isteneink segítségét kérve kell majd megmentenünk kicsiny törzsünket a pusztulástól, és ezáltal növelni törzsünk területeit, és népességét.

Trailer:






Hogy egy kicsit még pontosabban fogalmazzak, a játékban a természeti elemeket kell majd manipulálni, az irányításunk alá vonni. Ahogyan a készítők fogalmaztak:"Olyan ez, mint a tengerparton homokvárakat építeni, azzal az eltéréssel, hogy itt több alapanyag áll a rendelkezésünkre, például láva. A láva azonban nem csupán egy pusztító erő, hanem a tájkép formálására is felhasználható, sőt, új földrészeket is teremthetünk a segítségével."
Gondolom nem kell említenem, hogy a vulkánoknak nagyon fontos szerepe lesz a játékban.


A From Dust-ban egyébként a különböző matériákat (föld, víz, láva stb.) a kurzorral formálhatjuk meg, s vehetjük fel további felhasználásra. Ezen kívül fontos megemlíteni, a dinamikus világ rendszert, amit szintén beleépítenek a játékba. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül csak az történik éppen amit látunk, tehát sok esemény történik a játék világában, anélkül, hogy tudnánk róla. Sokszor azon fogjuk magunkat észrevenni, hogy egy táj teljesen megváltozott egy vulkán kitörés, vagy egy áradás hatására, amit észre sem vettünk, hogy megtörtént. A játékot, hihetetlen nagy mértékű optimalizáció követi (eddig 2 évet töltöttek szinte csak ezzel). Sok szempontot is figyelembe vesz a program, például nem csak a mederben figyeli a víz mozgását, hanem számításba veszi azt, ha egy kőomlás kerül a víz útjába, vagy ha láva ömlik a vízbe, és hirtelen megszilárdul, így terelve el a folyót.

Gameplay(Interview):




Ezenkívül, olyan pontos számításokat is tartalmaz a játék, mint az, hogy a víz mennyi idő alatt, mennyi talaj váj ki a súrlódás miatt maga alatt, így változtatva meg a meder jellemzőit, sodrásának erősségét, illetve irányát. Az viszont gondolom kérdés számotokra (látva az előző videót), hogy ez hogyan áll össze egy egységes játékká. Itt egy a készítők által felvázolt helyzettel próbálom a játék lényegét bemutatni: a törzsed sámánja azt mondja, hogy hatalmas özönvíz fog hamarosan lesújtani a falura. Elküldöd az egyik embered az egyik hegy csúcsára, ahol egy ragyogó kék kő található, amely felruházza őt, hogy bánjon a víz erejével (az istenek segítségével egyben). Viszont (és itt a viszonton van a hangsúly) az emberünknek el is kell jutnia a hegycsúcsra! És ekkor jön be az, hogy többi, épp meglévő isteni erőnket kell bevetni annak érdekében, hogy az emberkének eljusson a kőig, onnan vissza a faluba, és ezután még mentse is meg a falut.

Ezért a "küldetésért" cserébe valamilyen jutalmat kapunk (valami szuper bónuszt) amivel hihetetlen képességekre teszünk szert, például a játéktéren lévő összes vizet összegyűjtöd, egy hatalmas vízgömbé, vagy az összes követ egy szempillantás alatt lávává változtatod. Ez a törsz túlélésében is kulcs szereped fog játszani, hiszen a cél a törzsünk elterjesztése a világban (+ több kis szigetre is át kell őket majd juttatni, amit egy "vándorlási" rituáléval érhetünk majd el).

Véleményem szerint, egy teljesen új szemszögből nézhető játékot fogunk kézhez kapni 2011 második negyedévében. A játék pc-re is és mindkét konzolra is érkezni fog. Sok érdekes dologgal kecsegtet, de még a sok tény ellenére is kétséges, hogy egy egységes és mindazon által élvezetes játékká fog összeállni a From Dust. Hát csak fohászkodjunk az istenekhez, hogy úgy legyen..... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése